گردگیر پلوس پوششی لاستیکی، منعطف، آج دار و به شکل قیف است که از پلوس محافظت میکند. وظیفه این قطعه نگهداری گریس پلوس و همچنین محافظت از سر پلوس در برابر گرد و غبار و آلایندهها است.
لیست قیمت گردگیر پلوس
گردگیرها در هر خودرو شامل دو مدل هستند:
1- گردگیر پلوس سمت گیربک inner boot: این نوع از گردگیر پلوس ها نزدیک به گیربکس خودرو قرار دارند و از چرخ های خودرو دور هستند.
2- گردگیر پلوس سمت چرخ Outer Boot: این گردگیر ها به چرخ خودرو نزدیک می باشند. نوع خارجی در خودرو بسیار مهم است به همین دلیل در تمامی خودرو ها این قطعه موجود بوده اما از گردگیر داخلی در تمامی خودرو ها استفاده نمی شود.
علائم و نشانههای خرابی پلوس و گردگیر پلوس
همانطور که گفتیم، گردگیرپلوس یکی از اجزای مصرفی پلوس به شمار میآید. خرابی این قطعه منجر به خرابی پلوس گشته و بر آن تاثیرگذار خواهد بود. به همین دلیل تعیین و تشخیص نشانههای خرابی گردگیر پلوس و تفکیک آن از خرابی پلوس کمیسخت است.
بنابراین تصمیم گرفتیم که در این بخش به نشانههای خرابی این قطعه بپردازیم. به خاطر داشته باشید که اقدام به موقع شما، از تصادف یا چپ شدن خودرو جلوگیری کرده و مانع از آسیب به گیربکس و دیفرانسیل خودرو میگردد.
- اگر در هنگام دورزدن خودرو متوجه صدایی تق تق مانند شدید، به احتمال زیاد پلوس خودرو آسیب دیده است. اگر میخواهید بدانید که پلوس کدام سمت خراب شده، تنها کافی است که فرمان را تا انتها بچرخانید. هر سمتی که صدا شنیده شد یعنی پلوس همان سمت خراب است. اگر در هردو سمت صدا شنیدید، یعنی پلوس هر دو سمت خراب شده است.
- اگر در سرعتهای بالا اتاقک خودرو و دست دنده آن شروع به لرزش کردند، یعنی پلوس خودرو با مشکل روبه رو شده است. البته لرزش اتاقک خودرو نشانه خرابی سایر قطعات خودرو نیز است. اما به هر حال بهتر است که در صورت مواجه از بررسی گردگیر پلوس غافل نشوید.
- شنیدن صدای تقه از دیگر نشانههای خرابی پلوس است. این صدا معمولا هنگامیکه پای را بر روی پدال گاز فشار میدهید، شنیده خواهد شد.
- وجود روغن یا گریس در لبههاب چرخ از نشانههای دیگر پلوس است. در واقع در صورت پارگی گردگیر پلوس امکان نشت روغن به لبههای چرخ وجود دارد. بنابراین در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
دلایل خرابی پلوس ماشین
گاهی اوقات برخی از اقدامات ما منجر به آسیب به خودرو و قطعات ما میگردد. اغلب آنها از روی عدم آگاهی و توجه است. به همین دلیل در این قسمت به اقدامات و دلایلی که منجر به خرابی پلوس وقطعات آن میگردد، اشاره میکنیم.
- پارگی گردگیر پلوس : از مهم ترین دلایلی که به پلوس خودرو آسیب وارد میکند، خرابی گردگیر پلوس است. این قطعه مانع از ورود ذرات معلق به درون پلوس و سایر قطعات متصل به آن میگردد. سرپلوس و مشعلی دو جزء مهم از پلوس هستند که در صورت پارگی گردگیر پلوس آسیب جدی میبینند. همچنین در صورت این اتفاق امکان روغن پس دادن در قطعات خودرو وجود دارد.
- سهل انگاری در تعویض پلوس : قبل از هر اقدامیبه خاطر داشته باشید که تعویض پلوس زیر نظر کارشناس یا یک فرد خبره انجام گیرد. شل یا سفت بستن پیچهای آن منجر به خرابی یا قفل شدن فرمان در حین رانندگی میگردد.
- دنده اشتباه در حین رانندگی : این موضوع در بین رانندگان تازه کار بیشتر است. دنده اشتباه و حرکت با آن، احتمال آسیب به پلوس را افزایش میدهد.
- روشن کردن خودرو با استفاده از هل دادن : احتمالا شما هم با این صحنهها روبه رو شده اید. این مورد در خودروهایی که روشن نمیشوند، بیشتر دیده میشود. در واقع آنها خودرو را در دنده قرار داده و سپس روشن میکنند. اما این اقدام موجب آسیب به خودرو و پلوس آن میگردد.
- ترمزهای ناگهانی یا استفاده نامناسب و نابجا از ترمز دستی : به خاطر داشته باشید که برخی از اقدامات ناگهانی، حوادث و آسیبهایی را در پی دارند. ترمزهای ناگهانی یا استفادههای نابجا از ترمز دستی منجر به آسیب به پلوس یا خودروی آن میگردد.
- بکسل کردن خودروهای دیگری : بکسل کردن خودرو باید توسط خودروهای یدک کش و مناسب آن انجام گیرد. بکسل خودروهایی که وزن آنها بیشتر است، منجر به آسیب به بدنه خودرو و قطعات داخلی آن نظیر پلوس میگردد.
- رهاکردن یکباره کلاچ : این اقدام نیز موجب آسیب به قطعات داخلی خودرو میگردد. درواقع همانطور که گفتیم، اقدامات ناگهانی در اغلب اوقات منجر به خرابی خودرو میگردد.
- استارت خودرو در حالت روشن : استارت زدن خودرو در حالت روشن منجر به آسیب و خرابی پلوس میگردد.
- شل بودن یا سفت بودن پیچهای سرپلوس : همانطور که گفتیم شل یا سفت بودن پیچهای پلوس به این قطعه آسیب زده و منجر به خرابی آن و در نتیجه قفل شدن فرمان میگردد.
افزایش طول عمر پلوس و گردگیر پلوس
خطرات ناشی از خرابی پلوس
در مطالب فوق به علائم و نشانههای خرابی پلوس اشاره کردیم. هرگونه به توجهی به آنها، خطرات زیر را برای خودرو و سرنشینان آن به همراه خواهد داشت.
- خرابی پلوس یا هر یک از قطعات آن منجر به قفل چرخها و خردن شدن ساچمههای میگردد که در پی خرد شدن ساچمهها، فرمان نیز قفل میشود.
- در صورت بی توجهی به نشانههای خرابی پلوس، امکان شکسته شدن آن و مختل شدن حرکت خودرو وجود دارد.
- شکسته شدن پلوس، منجر به آسیب به گیربکس و دیفرانسیل خودرو میگردد.
- در پی خرابی پلوس، حرکت و تنظیم چرخها با مشکل روبه رو شده و کنترل خودرو از دست راننده خارج میگردد.
عیب یابی و حل مشکل گردگیر پلوس
عیب یابی و حل مشکل خرابی پلوس یا هریک از قطعات متصل به آن در دو حالت زیر امکان پذیر است. در واقع شما با انجام حرکات زیر متوجه میشوید که کدام بخش خراب شده و نیاز به تعمیر دارد.
خودروی در حالت روشن
اول خودروهای روشن را بررسی میکنیم. در این حالت بعد از بروز صدای از موتور، گیربکس، پلوس و … خودرو را به یک سمت صاف هدایت کرده و سپس با سرعت متوسط و گاهی شتاب و پیچیدن به راه خود ادامه دهید و در عین حال به موارد زیر دقت کنید:
- اگر در هنگام دور زدن متوجه صدای چک چک یا کیلیک شدید، به احتمال زیاد مفصل بیرونی آسیب دیده است.
- اگر هنگامیکه از دنده معکوس استفاده میکنید، صداهای بیشتری به گوش میرسد، احتمالا مفصل بیرونی نیاز به تعویض دارد.
- اگر در سرعتهای بالا لرزش و ارتعاشات بیشتر شود، احتمالا تایر و چرخها بالانس نبوده یا نیم پلوسها خمیده شده اند و وزنه ارتعاش گیر بر روی پلوس افتاده است.
خودروی در حالت خاموش و توقف
در خودروهای متوقف شده نیز، اقدامات زیر موثر هستند.
- در صورت تعویض سر پلوس و میل پلوس به قطعاتی مانند طول رزوه، طول خار سمت توپی چرخ و قطر میل پلوس در ناحیه نصب در داخل جعبه دنده نیز توجه کنید.
- اگر با نشت گریس مواجه شدید، احتمال خرابی پلوس وجود دارد. اگر در لحظه لمس گریس احساس زبری کردید، یعنی گرد و غبار به درون آن راه پیدا کرده و گردگیر پلوس خراب است. در هنگام تعویض گردگیر از سفت شدن همه قطعات آن اطمینان حاصل کنید.
- در صورت احساس لقی بین میل پلوس و گیربکس، باید هر دو آنها مورد بررسی قرار گیرند. در این مواقع یا لقی به دلیل سایش هوزینگ یا سرپلوس است.
سخن آخر
سلامت و کیفیت قطعات خودرو بر طول عمر موثر بوده و حرکت آن را تحت تاثیر قرار میدهد. گردگیر پلوس نیز مانند سایر قطعات خودرو، از حساسیت و جایگاه ویژهای در خودرو برخوردار است. با توجه به عواقب و هزینههای پیش رو در بی توجهی و عدم مراقبت از گردگیرها، پیشنهاد میشود هر 20000 کیلومتر به طور منظم بازدید و بررسی شوند.